top of page
Celasun Mühendislik Logo

CELASUN Mühendislik

İstanbul'un En Güvenli Yapı ve Yapılaşma Jeofiziği Firması

Depremi Beklemeyin !

0539 592 44 21

0535 260 44 20

NEDEN DEPREM OLUYOR

Deprem Oluşumu

Gezegenimiz çok sıcak bir ateş topu iken, dış yüzeyinden soğumaya başlıyor. Soğuyan dış  yüzey gevrek, ekmeğin üst kısmı gibi çıtır (crust) bir yapı haline geliyor.

Dış kısmı soğusa da içeriden hala çok sıcak olan ve kaynamaya devam eden akışkan ve eriyik manto tabakası, aynı fokurdayarak kaynayan su gibi yüzeye doğru yükseliyor.

Yükselen eriyik manto, yukarı doğru basınç uygulayarak kabuğu kırıyor ve kabuğun kırılan parçaları yanlara doğru itiliyor. Kırılmış yer kabuğu parçalarına "
Levha" diyoruz.

Levhalar Deprem

Levhalar, fokurdayan manto katmanının üzerinde yüzerken birbirleri ile tokuşurlar. Ancak bu tokuşma çok yavaş gerçekleştiğinden, karşılıklı sürtünen yerler sıkışarak ezilmeye, tepe ve çukurlar oluşturmaya başlar. Oluşan bu tepelere "Dağ" diyoruz.

Hareketi yavaş da olsa sürekli devam eden levhalar, artık daha fazla sıkışamadığında kırılarak depremi meydana getirir.

Dolayısıyla deprem, dünyamızın içi sıcak olduğu ve kaynadığı sürece periyodik aralıklarla tekrar edecek bir olaydır.

Anadolu Levhası Deprem

Ülkemiz Avrasya ve Arap levhalarının basıncının etkisiyle adeta sıkılan bir limonun fırlayan çekirdeği gibi yılda yaklaşık 2cm hızla batıya doğru hareket etmektedir.

Bu hareketin sonucunda Kuzey Anadolu ve Güney Anadolu kırıkları oluşmuştur. Anadolu levhasının batıya doğru hareketi devam ettiğinden, kırıklar boyunca yeniden sürtünme ve sıkışmaya uğrayan yer kabuğu, bu sıkışmaya daha fazla dayanamadığında kırılarak deprem üretir.

Ülkemizin batıya doğru hareketi sonucunda engelle karşılaşan ege bölgesi de düzenli olarak deprem üretir. 

Depremin Büyüklüğü Nelere Bağlıdır ?

Depremin büyüklüğü basitleştirmek adına iki maddeye bağlı olduğu söylenebilir;

1. Yerin kırılma direnci
2. Kırılan yerin uzunluğu/ büyüklüğü

Yerin kırılma direnci ne kadar yüksek olursa, kırıldığında o kadar fazla enerji açığa çıkacaktır. Örneğin, sert bir ağaç dalını elinizle kırdığınızda bilekleriniz acır ama daha yumuşak bir dal parçası bileğinizi acıtmaz. 

Kırılan yerin uzunluğu veya büyüklüğü ise aynı kırılma direncine sahip birden çok kalem gibi düşünülebilir. Kalem sayısını çoğaldıkça kırmak zorlaşacak ve kırıldığında daha büyük enerji açığa çıkacaktır.

Aslında ülkemiz için yer kabuğu değişmeyeceğinden ve yerin kırılma direncini sabit kabul edersek, beklenen depremin büyüklüğünü belirleyecek etkenin, genel olarak kırılacak yerin uzunluğu ve şekli olacağını söyleyebiliriz.

Deprem Risk Analizi CELASUN Mühendislik

CELASUN Mühendislik

İstanbul'un En Güvenli Yapı ve Yapılaşma Jeofiziği Firması

Depremi Beklemeyin !

Deprem Risk Analizi CELASUN Mühendislik

Hemen Arayın

0539 592 44 21

0535 260 44 20

Şimdi Tam Zamanı, Geç Olmadan Evinize Baktırın

bottom of page